Hyppää sisältöön

Latokartanonkosken luontopolku

Hästöntie 116, Perniö
Latokartanonkoski kuohuaa
Latokartanonkoski, silta
Latokartanonkosken kuohuntaa

Salon Perniössä, Kiskonjoessa sijaitseva Latokartanonkoski on Etelä-Suomen näyttävin koskialue. Putouskorkeus koskessa on 500 metrin matkalla lähes 16 metriä. Kosken kuohut ovat henkeäsalpaavat erityisesti kevät- ja syystulvien aikaan.

Latokartanonkoskelta löytyy paljon merkkejä asutuksesta eri vuosisadoilta. Kosken voimalla on pyöritetty myllyjä, sahaa, ruukkia, vasarapajaa ja viinanpolttimoa. Paikalla on mahdollisesti ollut kruununmylly 1300–1400-luvuilla. Vuonna 1805 rakennetun myllyn rauniota voi ihailla myllysillalta. Alueella tavataan uhanalaisia ja muita lajeja kuten saukko, lepakoita, simpukoita, koskikara ja lohikaloja.

Luontopolut kiertävät luonnonsuojelualueella ja osin yksityisillä mailla muodostaen noin 2,2 kilometrin pituisen keski–vaikeakulkuisen reitin, joka soveltuu hyvin lyhyelle päiväretkelle. Reitin kulkemiseen menee yhteensä noin 40 minuuttia ja sen varrella on tietoa alueen historiasta ja luonnosta.

Luontopolut lähtevät Hästöntie 140 kohdalta kääntyvän tien päässä olevalta pysäköintialueelta. Viihtyisiä ja elämyksellisiä hetkiä upean kosken maisemissa!

Retkeilykohde-esite Latokartanonkosken luontopolku (pdf)

 

www.salo.fi/salonretkeilykohteet
Päivitetty 26.8.2020