Hyppää sisältöön

Retkeilyreitti Salo-Lehmijärvi-Teijon kansallispuisto

Perniöntie 7
Metsäutotie Lehmijärven retkeilyreitillä
Polku Lehmijärven retkeilyreitillä
Juurakkoinen kohta Lehmijärven retkeilyreitin polulla

Salo-Lehmijärvi-Teijon-kansallispuisto_esite (pdf) (1,32 Mt)

Lähtö

Reitti kulkee Salosta etelään päin Lehmijärven uimarannalle ja jatkuu Kirjakkalaan. Kirjakkalasta matkaa pääsee jatkamaan Teijon kansallispuistoon.

Retkeilyreitin lähtöpiste on Perniöntie 7 (kartta Urheilutalon seinässä). Auton voi jättää Urheilupuiston parkkialueelle (osoite Pormestarinkatu 2, yleisurheilukentän kulmalla Perniöntien vieressä). Reitille voi lähteä myös jättämällä auton: Ylhäistentie 2 (vain P-alue, ei opastaulua), Viitankruunu (P-alueen osoite Merikulmantie 255), Helisnummen laavun P-paikka (osoite Hämeenkyläntie 274). Teijon kansallispuistossa lähtöpaikkana retkeilyreitille toimii Kirjakkalan ruukkikylä (P-alueen osoite Hamarijärventie 62). Myös Lehmijärven uimarannalla (Lehmirannantie 103) on oma pysäköintialue, josta voi lähteä retkeilyreitille.

Opastus

Reitti on merkitty maastossa punaisella maalilla reitin varren puihin ja valotolppiin. Reitin risteyskohdissa on puiset retkeilijän ja maastopyöräilijän kuvilla varustetut opasviitat. Ketolan, Viitankruunun, Helisnummen laavun, Lehmijärven ja Kirjakkalan opastaulujen luona ovat myös viitat, joissa on kerrottu etäisyydet em. kohteisiin.

Reitti

Reitillä kuljetaan pelto- ja metsämaisemissa pyöräteillä, sorateillä, metsäautoteillä ja poluilla. Reitin kokonaispituus on 21 km. (Lehmijärvelle 13 km ja Kirjakkalaan 21 km). Reitin varrella on mm. Helisnummen partiolaavu (434,64 Kt), hieno näköalapaikka ja muinaispolku (Viitankruunun kautta kiertävä reitti), Viitankruunun ulkoilureitti sekä Lehmirannan lomakeskuksen luona kulkeva Eeron polku ja Varikattilankierros (Varikattilankierroksella ei saa pyöräillä). Kirjakkalan ruukkikylässä on tarjolla Onnelannummen reitti.

Retkeilyreitti on pituutensa ja korkeuserojensa vuoksi keskivaativa reitti ja soveltuu hyväkuntoisille henkilöille, joilla ei ole liikkumisrajoitteita. Reitin käyttö rajoittuu sulan maan aikaan, sillä reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Reitin kulkemiseen menee kävellen noin 5 tuntia ja kokeneella maastopyöräilijällä noin 1,5 tuntia. Reitistä on helppo kulkea myös lyhyempiä osia. Lehmijärven uimarannalla on kesäaikaan käytössä sauna ja kioski, lisäksi rannalla on lasten leikkipaikka. Lehmirannan lomakeskus on auki läpi vuoden. “Päätepisteiden” läheisyydessä ovat käytössä Salon keskustan palvelut ja Kirjakkalan ruukkikylän palvelut.

Ohjeet

Perniöntien paikallis- ja kaukoliikenteen linja-autopysäkit sijaitsevat Urheilupuiston ja Ylhäistentie 2 lähtöpaikkojen lähituntumassa. Merikulmantien kaukoliikenteen linja-autopysäkeiltä tavoitat helposti myös Viitankruunun ja Kirjakkalan lähtöpaikat. Ylhäistentien paikallisliikenteen linja-autopysäkiltä on lyhyt matka Helisnummelta lähtevälle retkeilyreittiosuudelle. Retkeilyreitin voi kulkea kävellen tai maastopyörällä. Reitti kulkee pääsääntöisesti yksityismailla, joten pysy merkityllä reitillä ja varustaudu kohteeseen riittävän tukevilla kengillä, sillä kallio-, kivi- ja juurakkopinnat saattavat olla liukkaita. Kuljeta mahdolliset roskasi mukanasi takaisin kotiin. Luontoon heitetyt roskat ovat hengenvaarallisia alueen linnuille ja muille eläimille. Tulenteko muualla kuin reitin varren laavulla ja virallisilla tulipaikoilla on ehdottomasti kielletty! Ruohikko- ja metsäpalovaroitusten aikana tulenteko on myös ehdottomasti kielletty.

Hätätilanteessa soita 112
Ilmoita kuka olet, missä olet (tarkka osoite ja kunta) ja mitä on tapahtunut. Pyydä apua muilta liikkujilta ja ole paikalla ammattiavun tuloon saakka. Opasta auttajat paikalle. Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu. Lataamalla 112 Suomi-mobiilisovelluksen ja soittamalla sen kautta hätätilanteessa nopeutat avunsaantia. Sijaintikoordinaattisi välittyvät automaattisesti sovelluksen kautta hätäkeskukseen. 112 Suomi-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta nimellä ”112 Suomi”.

Salon retkeilykohteet Salon uimarannat Kirjakkalan Ruukkikylä Eläkeliiton Lehmirannan lomakeskus Videokuvaa retkeilyreitiltä
Yhteystiedot
Salon liikuntapalvelut