Hyppää sisältöön

Retkeilyreitti Salo –Lehmijärvi-Teijon kansallispuisto (Kirjakkala)

Pormestarinkatu 2
Metsäutotie Lehmijärven retkeilyreitillä
Polku Lehmijärven retkeilyreitillä
Seurakunnan laavu Lehmijärven retkeilyreitin varrella
Lehmijärven reitin pitkospuut
Juurakkoinen kohta Lehmijärven retkeilyreitin polulla

Kartta Retkeilykohde Salo -Lehmijärvi – Kirjakkala (Teijon kansallispuisto) (pdf) (6,67 Mt)
Tekstiosa Retkeilykohde Salo – Lehmijärvi – Teijon kansallispuisto (pdf) (49,41 Kt)

Lähtö

Retkeilyreitille on Salosta vaihtoehtoisia lähtöpaikkoja: Urheilupuisto (P-alueen osoite
Pormestarinkatu 2, yleisurheilukentän kulmalla Perniöntien vieressä), Hermannin koulu (P-alueen osoite Ylhäistentie 2, vain P-alue, ei opastaulua), Viitankruunu (P-alueen osoite Merikulmantie 255). Teijon kansallispuistossa lähtöpaikkana retkeilyreitille toimii Kirjakkalan ruukkikylä (P-alueen osoite Hamarijärventie 62).

Reitti kulkee Salosta etelään päin Lehmijärven uimarannalle ja sieltä edelleen Teijon kansallispuiston Kirjakkalan ruukkikylään. Myös Lehmijärven uimarannalla (Lehmirannantie 103) on oma pysäköintialue, josta voi lähteä retkeilyreitille.

Seurakunnan laavun läheisyydessä on myös P-paikka, Hämeenkyläntie 274.

Opastus

Reitti on merkitty maastossa punaisella maalilla reitin varren puihin ja valotolppiin (Helisnummi-Lehmijärvi). Reitin risteyskohdissa on puiset retkeilijän ja maastopyöräilijän kuvilla varustetut opasviitat. Urheilupuiston, Ketolan, Viitankruunun, seurakunnan laavun, Lehmijärven ja Kirjakkalan opastaulujen luona ovat myös viitat joissa on kerrottu etäisyydet em. kohteisiin.

Reitti

Reitillä kuljetaan pelto- ja metsämaisemissa pyöräteillä, sorateillä, metsäautoteillä ja poluilla. Reitin kokonaispituus on 21 kilometriä. Reitin varrella on mm. laavu, hieno näköalapaikka ja muinaispolku (Viitankruunun kautta kiertävä reitti). Retkeilyreitti on pituutensa ja korkeuserojensa vuoksi keskivaativa reitti ja soveltuu hyväkuntoisille henkilöille, joilla ei ole liikkumisrajoitteita.

Reitin käyttö rajoittuu sulan maan aikaan, sillä reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Reitin kulkemiseen menee kävellen noin 5 tuntia ja kokeneella maastopyöräilijällä noin 1,5 tuntia. Reitistä on helppo kulkea myös lyhyempiä osia. Lehmijärven uimarannalla on kesäaikaan käytössä sauna ja kioski, lisäksi rannalla on lasten leikkipaikka.
Lähtöpaikkojen läheisyydessä ovat käytössä Salon keskustan palvelut ja Kirjakkalan ruukkikylän palvelut. Lehmijärveltä suunnattaessa Kirjakkalaan päin kuljetaan Eläkeliiton Lehmirannan lomakeskuksen ohi.

Ohjeet

Perniöntien paikallis- ja kaukoliikenteen linja-autopysäkit sijaitsevat Urheilupuiston ja
Hermannin koulun lähtöpaikkojen lähituntumassa. Merikulmantien kaukoliikenteen linja-autopysäkeiltä tavoitat helposti myös Viitankruunun ja Kirjakkalan lähtöpaikat. Ylhäistentien paikallisliikenteen linja-autopysäkiltä on lyhyt matka Helisnummelta lähtevälle retkeilyreittiosuudelle. Retkeilyreitin voi kulkea kävellen tai maastopyörällä. Reitti kulkee pääsääntöisesti yksityismailla, joten pysy merkityllä reitillä ja varustaudu kohteeseen riittävän tukevilla kengillä, sillä kallio-, kivi- ja juurakkopinnat saattavat olla liukkaita. Kuljeta mahdolliset roskasi mukanasi takaisin kotiin. Luontoon heitetyt roskat ovat hengenvaarallisia alueen linnuille ja muille eläimille. Tulenteko muualla kuin reitin varren laavulla ja virallisilla tulipaikoilla on ehdottomasti kielletty!

Hätätilanteessa soita 112
Ilmoita kuka olet, missä olet (tarkka osoite ja kunta) ja mitä on tapahtunut. Pyydä apua muilta liikkujilta ja ole paikalla ammattiavun tuloon saakka. Opasta auttajat paikalle. Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu. Lataamalla 112 Suomi-mobiilisovelluksen ja soittamalla sen kautta hätätilanteessa nopeutat avunsaantia. Sijaintikoordinaattisi välittyvät automaattisesti sovelluksen kautta hätäkeskukseen. 112 Suomi-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta nimellä ”112 Suomi”.

Salon retkeilykohteet Salon uimarannat Kirjakkalan Ruukkikylä Eläkeliiton Lehmirannan lomakeskus
Päivitetty 30.3.2021
Yhteystiedot
Salon liikuntapalvelut