Hyppää sisältöön

Hyyppärä-Kultalähde polku

Oinasjärventie 366
Kolme poikaa Hyppärän kultalähteellä
Hyyppärän maisema
Hyyppärän P-paikka
Hyyppärän taianomainen puu
Hyyppärän polulla retkeilijöitä
Hyyppärän opastaulu

Hyyppärä esite (pdf) (858,22 Kt)

Lähtö

Hyyppärä-Kultalähteen luontopolku lähtee sen pysäköintialueelta, kiertäen kauniissa Hyyppärän harjumaisemissa ja Kultalähteellä palaten sitten takaisin lähtöpaikalle. Pysäköintialueelle käännytään Oinasjärventieltä, jonka osoite on Oinasjärventie 366 (pysäköintialueen koordinaatit ovat P 60° 27,220′ ja I 23° 38,024).

Opastus

Luontopolun pysäköintialueelle ohjaa Oinasjärventieltä ruskea opaskyltti ”Hyyppärän luontopolku”. Kohteessa on opastaulut pysäköintialueella, joista näkee mm. reitin sijainnin ja kuvauksen luontopolun varren nähtävyyksistä. Reittilinjaus on merkitty luontopolun varren puihin pystyneliöin ja luontopolun risteyskohdissa on opasviitat.

Reitti

Luontopolku (kokonaispituus noin 2,7 km) kulkee vuoristoratamaista metsäpolkuverkkoa pitkin Hyyppärän harjulla, välillä nousten jyrkkien harjukumpujen päälle ja sieltä laskeutuen suppakuoppien pohjalle. Hyyppärän harjun ja Kultalähteen luonnonsuojelualue kuuluu Natura 2000-verkostoon. Harjualue on kolmannen Salpausselän reuna-aluetta, jossa on jääkauden sulamisvaiheen aikaisia muodostumia, kuten selänteitä, harjukumpuja, suppakuoppia, moreeniharjanteita, tasaisia deltoja ja kallioalueita. Harjualueella sijaitsee myös yksi Varsinais-Suomen korkeimmista kohdista, joka on 140 metriä merenpinnan yläpuolella. Polun pohjoisreunalla on mahdollista tutustua kauniiseen ja mystiseen Kultalähteeseen, jossa voi tuntea alueella vallitsevan rauhan ja hiljaisuuden. Kultalähde on yksi Etelä-Suomen merkittävimmistä lähteistä ja se on joitakin satoja neliömetrejä laaja, noin 2-3 metriä syvä ja kirkasvetinen. Erityisen tärkeää on huomioida, että Kultalähteen rannat ovat erittäin herkkiä kulumiselle ja siellä esiintyy mm. uhanalaisia ja vähälukuisia kasveja. Tästä syystä lähdettä ei tule kiertää sen rantoja myöten. Lisäksi kalastus lähteellä on ehdottomasti kielletty.

Puista riippuva harmaa naava kertoo alueen puhtaasta ilmanlaadusta. Jyrkät, lämpimät harjurinteet ovat monipuolisen kasvi- ja eläinlajiston esiintymispaikkoja.

Luontopolun kiertämiseen on kaksi vaihtoehtoista reittiä, joiden pituudet ovat 1,8 km ja 2,3 km. Näistä reittivaihtoehdoista kohteessa kävijä voi valita itselleen sopivimman reitin. Luontopolku on vaativuustasoltaan vaativa reitti ja sopii kaikenikäisille hyväkuntoisille henkilöille, mutta ei sovellu liikkumisrajoitteisille henkilöille, sillä reitillä on useita erittäin jyrkkiä nousuja ja laskuja. Kohteen käyttö rajoittuu sulan maan aikaan (huhti-lokakuu), sillä kohteessa ei ole talvikunnossapitoa.

Ohjeet

Pysy merkityllä reitillä, sillä kohteessa on harvinaisia ja uhanalaisia kasvilajeja. Kuljeta mahdolliset roskasi mukanasi takaisin kotiin. Luontoon heitetyt roskat ovat hengenvaarallisia alueen linnuille ja muille eläimille. Tulenteko on ehdottomasti kielletty! Kohteessa kalastaminen sekä lähdeveden käyttö ja likaaminen on kielletty. Luontopolulle soveltuvat tukevat kävelykengät. Luontopolulla on suositeltavaa kulkea ainoastaan kävellen ei pyörällä. Polun yli kaatuu aika-ajoin puita, joissa pyöräilijä voi loukata itsensä.

Hätätilanteessa soita 112
(P-alueen osoite on Oinasjärventie 366 ja sen koordinaatit ovat P 60° 27,220′ ja I 23° 38,024)
Ilmoita kuka olet, missä olet (tarkka osoite ja kunta) ja mitä on tapahtunut. Pyydä apua muilta liikkujilta ja ole paikalla ammattiavun tuloon saakka. Opasta auttajat paikalle. Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu. Lataamalla 112 Suomi-mobiilisovelluksen ja soittamalla sen kautta hätätilanteessa nopeutat avunsaantia. Sijaintikoordinaattisi välittyvät automaattisesti sovelluksen kautta hätäkeskukseen. 112 Suomi-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta nimellä ”112 Suomi”.

Muuta

Luontopolun läheisyydessä on seurakunnan leirikeskus, jonka vuokraamista voit tiedustella Salon seurakunnalta jaana.koli@evl.fi.

Salon retkeilykohteet
Yhteystiedot
Salon liikuntapalvelut