Hyppää sisältöön

Viitankruunun ulkoilureitti

Viitanpolku
Viitankruunun laavu
Viitankruunun ulkoilureitit yleiskartta
Viitankruunun pitkospuut
viitanpolku silta

Viitankruunun ulkoilureitti -esite (pdf) (649,61 Kt)

Viitankruunun alueella on 3,5 kilometriä pitkä ympyräreitti. Reitti kulkee pitkin Halikonlahden rantaa sekä Viitankruunun metsäisiä kallioita kiertäen. Vaativuustasoltaan laavun ja muinaishautojen välinen metsäinen osuus on korkeuserojen vuoksi keskivaativa, muut osat ovat helppokulkuisia.

Viitankruunun 3,5 km kierros on merkattu maastoon oransseilla vinoneliöillä. Lähtöpaikka on P-alueella Teijon tien varressa osoitteessa Merikulmantie 255. Alueelle pääsee myös paikallisbussilla.

Tarkemman kuvauksen reitistä talvella koettuna löydät Retkipaikan kirjoituksesta: Viitankruunun kierros Salossa nivoo yhteen muhkeat muinaishaudat ja Halikonlahden lintukosteikot

Muinaispolku ja hautaröykkiöt

Teijon tien varrella olevalta P-paikalta kulkee 500 metrin mittainen hannunvaakunoilla merkitty polku kohti kolmea pronssikautista hautaröykkiötä. Hautaröykkiöt ovat infotaulun kohdalla reitin kummallakin puolella. Pohjoispuolisen muinaishaudan luota on upeat näkymät Halikonlahdelle. Maasto on pääasiassa kuivaa kangasmetsää. Korkeammilla kohdilla kasvaa käppyrärunkoisia mäntyjä.

Viitankruunun laavu

Muinaispolulta reitti jatkaa hautaröykkiöiden välistä eteenpäin 900 metrin matkan kohti laavua. Tällä välillä on reitin metsäisin osuus ja suurimmat korkeuserot. Laavun lähestyessä polku kulkee mutkitellen etenkin keväisin solisevan puron vartta kohti Halikonlahden ranta-aluetta.

Metsäosuus vie kohti Viitankruunun alueen asukkaiden talkoilla rakentamaa laavua ja nuotiopaikkaa. Laavun edestä lahden yli avautuvat upeat näkymät Vuohensaareen ja Halikonlahden ainutlaatuiseen maisemaan.

Laavulla on jykevät penkit sekä nuotiopaikka ja grillausritilä sekä erillinen piknik-pöytä. Otathan omat klapit mukaan ja partioetiketin mukaisesti jätät laavun vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli sinne saapuessasi.

Laavun takaa voi nousta portaat pienelle kallion suojassa olevalle näköalapaikalle. Siellä voit penkillä istuen ihailla upeaa merinäköalaa vaikkapa auringonlaskun aikaan.

Merenranta ja pitkospuut

Laavun takaa lähtee yhteensä 700 metrin pituinen reitti kohti rantaa, pitkospuita, lintulaituria ja sieltä eteenpäin Viitanpolulle. Reitti on yhtä lyhyehköä nousua lukuun ottamatta hyvin tasainen.

Noin 300 metrin mittaiset pitkospuut kulkevat rantaniityllä ja -kaislikossa tarjoten mahdollisuuden nauttia meren läheisyydestä ja vuodenajasta riippuen hyvin vaihtelevasta tunnelmasta. Meren rannalla voit myös levähtää piknik-pöydän äärellä.

Viitanpolku ja lintulaituri

Tämä maastossa polveileva leveä n. 650 metrin kävelytie on reitin helppokulkuisin osuus. Se on myös valaistu. Viitanpolun erikoisuutena on n. 90 metriä pitkä puurakenteinen silta, jolla ylitetään erittäin kivikkoinen kohta. Viitanpolku kulkee Reikäkirveenkadun päästä (jossa myös muutama parkkipaikka) Halikonlahden rannalle, jossa on jo pidempään sijainnut massiivisesta lehtikuusesta valmistettu lintujen tarkkailulaituri, joka luo kävijälleen aivan uudenlaisen näkökulman Halikonlahden etenkin keväiseen vilkkaaseen lintumaailmaan.

Muut reitit

Kartalla näkyvä sinisin reittimerkein merkitty Omenalaakson lenkki kulkee osittain asuinalueen sivuitse pyöräteitä pitkin ja osittain mutkittelee lähimetsässä.

Lisäksi alueelta on yhteys Hakamäentietä pitkin Salo-Lehmijärvi -retkeilyreitille (opastaulu on os. Merikulmantie 255).

Viitanlaakson monitoimiareenan pysäköintipaikka on myös hyvä lähtöpaikka alueen reitistölle.

Retkeilyreitti Salo-Lehmijärvi-Kirjakkala Viitankruunun muinaispolku
Yhteystiedot
Salon kaupunki, Yleisten alueiden ylläpito ja kehittäminen / Viheraluetiimi (Viitanpolun ja sillan osalta) ja Viitankruunun asukasyhdistys (muun ympyräreitin ja laavun osalta)
02 778 5327