Hyppää sisältöön

Viitanpolku ja laavu

Viitanpolku
Viitanpolun puurakenteinen silta
Viitanpolun polkua
Viitanpolun maisemaa
Lintujen tarkkailu laituri
Viitanpolun laavu

Viitannummenpuistoon on toteutettu vuoden 2021 aikana uusi ulkoilureitti. Uuden reitin pituus on n. 670 metriä. Kyseinen reitti alkaa Reikäkirveenkadun päästä ja mahdollistaa kulkemisen Halikonlahden rantaan ilman, että tarvitsee kulkea asuinalueen poikki. Alueella ei ole varattu erikseen tilaa autojen pysäköinnille, mutta auton voi jättää esim. Viitankruunun muinaispolun P-paikalle (Merikulmantie 259), josta on matkaa noin 650 metriä Reikäkirveenkadun päähän.

Asukasyhdistyksen Viitanpoluksi nimeämä reitti on alueen topografian vuoksi profiililtaan melko vaihteleva sisältäen muutamia jyrkempiä nousuja ja laskuja Tämän vuoksi reitti ei ole esteetön. Reitin erikoisuutena on n. 90 metriä pitkä puurakenteinen silta, jolla ylitetään erittäin kivikkoinen osuus.

Viitannummenpuiston pohjoisrannalla on jo pidempään sijainnut massiivisesta lehtikuusesta valmistettu lintujen tarkkailulaituri. Sopivasti maastossa polveilevaa Viitanpolkua pitkin tarkkailulaiturille pääsee kätevästi ja luo kävijälleen aivan uudenlaisen näkökulman Halikonlahden etenkin keväiseen vilkkaaseen ”lintumaailmaan”.

Reitti on valaistu kokonaisuudessaan, mutta erillistä talvikunnossapitoa reitillä ei ole.

Viitankruunun laavu

Kesällä 2021 Viitankruunun alueen asukkaat rakensivat Ykkösakselin tukemana talkoilla alueen rantaan laavun ja nuotiopaikan. Laavun edestä lahden yli avautuvat upeat näkymät Vuohensaareen ja Halikonlahden ainutlaatuiseen maisemaan. Lahti on merkittävä lintuvesistö ja sen liepeillä voi nähdä ja kuulla runsaasti erilaisia lintulajeja.

Laavulla on jykevät penkit sekä nuotiopaikka ja grillausritilä. Otathan omat klapit mukaan ja partioetiketin mukaisesti jätät laavun vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli sinne saapuessasi. Laavun takaa tarkkasilmäinen kulkija voi bongata pienen ylöspäin vievän, ehkä vähän vaikeakulkuisemman polun, joka johdattaa yksityisempään näköalapaikkaan. Siellä voit penkillä istuen ihailla upeaa merinäköalaa vaikkapa auringonlaskun aikaan.

Muuta nähtävää ja koettavaa alueella ovat Viitannummen rantaniitty, Viitanpolku ja sen varrella oleva lintulaituri sekä Viitankruunun pronssikautinen hautaröykkiö (Viitankruunun muinaispolku). Lisäksi alueelta on yhteys Hakamäentietä pitkin Salo-Lehmijärvi -retkeilyreitille (opastaulu on os. Merikulmantie 259).

Laavu sijaitsee Salosta Teijolle ja Mathildedaliin kulkevan Merikulmantientien varrella, noin 4,5 km Salon torilta. Merikulmantieltä käännytään joko Viitankruunun muinaispolun P-paikalle (Merikulmantie 259) tai Kivikehänkadulle. Viitankruunun muinaispolun P-paikalta ei ole virallista kulkuyhteyttä laavulle ja Viitanpolulle, mutta parkkipaikan kulmalta pääsee metsään mudostunutta polkua pitkin Kivikehänkadulle.

Viitankruunun laavu sijaitsee Meripihkankadun päästä lähtevän sorapintaisen huoltoreitin varrella (lyhin ja helppokulkuisin yhteys Meripihkankadun päästä, josta on noin 100 metrin matka laavulle). Laavun yläpuolelta voi lähestyä jyrkähköä rinnettä suoraan. Loivempaa reittiä kaipaavien kannattaa edetä soratietä n. 50 metriä alaspäin, josta löytyy melko helppokulkuinen reitti laavulle. Reikäkirveenkadulta kulku Viitanpolkua pitkin noin 900 metrin matka alas rantaan ja sieltä laavulle.

Kannattaa huomata, että alueella on katujen varrella vain muutamia virallisia pysäköintipaikkoja. Reikäkirveenkadun, Kivikehänkadun, Olkakirveenkadun ja Meripihkankadun varressa on kussakin muutama merkitty parkkipaikka.

Viitankruunun muinaispolku
Päivitetty 1.12.2021
Yhteystiedot
Salon kaupunki, Yleisten alueiden ylläpito ja kehittäminen / Viheraluetiimi
02 778 5327
Laavu on alueen asukasyhdistyksen ylläpitämä.