Vuohensaaren luontopolku
Vain neljän kilometrin päässä Salon keskustasta kohoaa ikimetsillä peitetty Vuohensaari. Lähde patikoimaan, piknikille tai yöpymään rauhaisalle saarelle. Saaren luontopolut johtavat vehreisiin lehtoihin, rantakalliolle ja historiakohteisiin.
Wiurilan kartanon lahjoitti Vuohensaaren salolaisten virkistysalueeksi vuonna 1933. Sen jälkeen saaressa on järjestetty lukuisia juhannusjuhlia ja tansseja. Alun perin saareen kuljettiin höyrylaivalla ja myöhemmin moottoriveneellä, kunnes pengertie valmistui vuonna 1961.
Saaren luonto on monipuolinen. Iäkkäät kuusimetsät ja rehevät rantalehdot vuorottelevat saaren maisemissa. Saaren harvinaisuuksia ovat mäkirikko ja papelorikko. Saaren pohjoispuolella oleva Viurilanlahti on merkittävä lintuvesi.
Reitit
- Saaren reitistö muodostuu Kreivin kierroksen ympyräreitistä (0,9 km) ja siihen liittyvistä janareiteistä. Kreivin kierros johdattaa kävijän saaren ikimetsiin ja Ahtelan torpan perinnemaisemaan. Kierros alkaa tanssilavan opastustaulun luota ja on merkitty oranssein vinoneliön.
- Kipparin polku (0,3 km/suunta) yhdistää Kreivin kierroksen Itäsatamaan. Reitin varrelle osuu parikin kaunista näköalakalliota sekä lähde. Reitin varrelle osuu parikin kaunista näköalakalliota sekä lähde. Reitti on merkitty sinisin pystyneliön.
- Torpparin taival (0,3 km/suunta) on reitistä helpoin ja soveltuu lastenrattaille ja liikuntarajoitteisille. Polku ei kuitenkaan ole esteetön ja silläkin on jonkin verran korkeuseroja ja juuria. Reitti johtaa tanssilavan opastustaulun luota saaren lounaiskärkeen, josta avautuu hieno näköala Halikonlahdelle. Reitti on merkitty oranssein pystyneliön.
Luontopoluilla pärjää hyvin lenkkikengillä. Poluilla ei ole talvikunnossapitoa. Kreivin kierros ja Kipparin polku ovat melko vaativia runsaiden korkeuserojen vuoksi. Poluilla on myös juuria ja sateella liukkaita kallioita. Kipparin polulla on portaat.
Vuohensaaren karttaesite 2023 (pdf) (1,16 Mt)
Esite Vuohensaari (pdf) (1,31 Mt)
Retkeillään kestävästi ja turvallisesti
Luonnonsuojelualueella voit liikkua jalan ja talvella vaikkapa lumikengin. Maastopyöräily on sallittua ainoastaan merkityillä luontopoluilla ja saaren tiestöllä. Huomioithan kanssaretkeilijät.
Tuo roskat pois luonnosta mukanasi. Luonnonsuojelualueella ei ole roskakoreja, mutta löydät sellaisia Itäsatamasta, leirintäalueelta ja uimapaikalta.
Tulenteko on sallittua ainoastaan saaren grillikatoksessa. Huomaathan, että grillikatos on kesäkaudella vain leirintäalueen asiakkaille kello 18 alkaen. Telttailu on luonnonsuojelualueella kiellettyä.
Kunnioitathan luontoa ja pysythän polulla. Koirat ja muut lemmikkieläimet on pidettävänä kytkettyinä ympäri vuoden. Voit poimia marjoja ja hyötysieniä, muttet kasveja tai kiviä.
Onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja jokamiehenoikeudella. Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastuslupa.
Suosittelemme ottamaan retkelle mukaan ensiapupakkauksen. Ennen retkeä kannattaa ladata 112 Suomi-sovellus, joka nopeuttaa avun saantia hätätilanteessa. Noudata varovaisuutta liikkuessasi rantakallioilla. Hätänumero on 112.
Palvelut saaressa
Saaressa on avoinna kesäkaudella kahvila-ravintola. Kahvila-ravintola toimii myös saaren neuvonta ja sieltä voi kysellä karttoja ja vinkkejä saareen. Sieltä vuokrataan myös esim. kanootteja ja sup-lautoja sekä välineitä minigolfradalle. Saaren leirintäalue tarjoaa niin asuntovaunupaikkoja, huonemajoitusta kuin telttapaikkojakin. Saaressa on myös uimapaikka ja kesäteatteri. Lisää palveluista osoitteessa: www.vuohensaari.fi
Kulkuyhteydet
Vuohensaareen voi saapua omalla autolla tai vaikkapa pyörällä Salon keskustasta Satamakatua pitkin. Pysäköintialueita on kaksi. Toinen Itäsatamassa ja toinen lähempänä leirintäaluetta. Kummankin pysäköintialueen läheisyydestä sijaitsee opastustaulu luontopoluille.
Saaren Eteläsatama palvelee vierasvenelaiturina. Yöpymisestä laiturissa peritään maksu.
Salon keskustassa on rautatie- ja linja-autoasema. Keskustasta voi vuokrata pyörän, jolla voi ajaa Vuohensaareen. Vinkki: Voit ottaa junaan polkupyörän pientä lisämaksua vastaan.
Kuvat: Henri Hanhimäki