Hyppää sisältöön

Varikattilankierros

Lehmirannantie 12, Kotalato
Pirunpelto
Ryssänuuni
Maisema Lehmijärvelle
Opastekyltti

Varikattilankierros on noin 3,2 kilometriä pitkä luontoreitti, jonka lähtöpiste on Lehmirannan lomakeskuksen parkkipaikalta. Reitillä näet sekä Lehmirannan uuden Artun luonnonsuojelualueen että jo vuonna 1982 suojellun Varikattilanmäen alueen. Kuukallio ja Varikattilanmäki muodostavat yhdessä valtakunnallisesti arvokkaan kallioaluekokonaisuuden. Varikattilanmäellä sijaitsee sekä ryssänuuni että pirunpelto. Ryssänuuni on muinaismuistolain suojelema vanha kiviuuni, jossa on paistettu leipää ja kuivatettu kalaa. Uunien rakennus ajoittuu pääsääntöisesti iso- ja pikkuvihan aikaan 1700- luvun alkupuoliskolle, ja uuneja tavataan eniten alueilla, joissa venäläiset kaleerilaivastot ovat liikkuneet. Varikattilan pirunpelto on kooltaan noin hehtaarin. Pirunpelto on jääkauden aikaansaannos, ja alueella näkyy muitakin jääkauden merkkejä, kuten suuria siirtolohkareita. Reitin korkeimmalta kohdalta avautuu mahtavat maisemat Lehmijärvelle.

Reitti on merkitty punaisella kuitunauhalla. Reitillä on sallittua liikkua vain kävellen, pyöräily on kielletty. Reitti on paikoin haastava, joten se ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Lehmijärven uimaranta sekä Lehmirannan lomakeskus, jonka kahvio palvelee virvokkeiden tarpeessa olevia kulkijoita.

 

Yhteystiedot
Lehmirannan lomakeskus
02 7275200
https://lehmiranta.fi/