Hyppää sisältöön

Teijon Luontokeskus – Natura Viva

Matildanjärventie 84, Matilda

Teijon kansallispuiston monipuolisimmista ulkoilumahdollisuuksista vastaa Natura Viva. Tule käymään Teijon Luontokeskuksessa ja lähde ulkoilemaan Teijon kansallispuistoon.

Teijon kansallispuistossa sijaitseva Teijon Luontokeskus on Natura Vivan keskeinen toimipiste Teijon alueella. Luontokeskus sijaitsee Teijon kansallispuiston eteläosassa idyllisen Matildanjärven rannalla.

Teijon Luontokeskus onkin paras paikka aloittaa retki Teijon kansallispuistossa – Natura Vivalta saat parhaat vinkit ulkoiluretkillesi kansallispuistossa sekä voit ostaa itsellesi alueen kartat. Lisäksi saat Teijon Luontokeskuksesta kalastusluvat, jotka vaaditaan kansallispuiston järvillä kalastamiseen. Teijon Luontokeskuksen yhteydessä on parkkipaikka, ja täältä aloitatkin kätevimmin retkesi tässä Länsirannikon idyllisessä, yhteensä 34 neliökilometrin kokoisessa kansallispuistossa.

Natura Vivalla on myös useita majoituskohteita ja tiloja Teijon kansallispuiston alueella Matildanjärven rannalla, muun muassa aidot eränkävijän vuokrakämpät Vaappu ja Lippa, 50 henkeä vetävä Vicksbckinlahden varauskota sekä Matildanjärven rantasauna.

Teijon Luontokeskuksen yhteydessä sijaitsee myös Natura Vivan ulkoiluvälinevuokraamo. Täältä saat vuokrattua kajakit, kanootit, SUP-laudat sekä soutuveneen Matildanjärvelle. Lisäksi vuokraamme fatbike-pyöriä sekä palveluvuokraamon kautta että omatoimivuokraamon pisteellä. Lue lisää vuokraamon toiminnasta.

Teijon luontotalolla palvelee myös Luontokeskuksen kahvila. Osta täältä mukaasi kahvit, leivonnaiset, suolapalat ja muut eväät retkellesi – Teijon kansallispuiston alueella on yhteensä yli 10 laavua, keittokatosta ja tulipaikkaa. Paista makkaraa ja keitä nuotiokahvit retkelläsi. Laavujen yhteydessä on myös usein tilaa teltan pystyttämiseen: vietä yö kansallispuistossa tähtien alla!

Ja toki myös Luontokeskuksen kahvilan pihalla Matildanjärven rannalla kelpaa nauttia kupponen kuumaa ja ihastella Teijon kaunista luontoa. Kahvilan yhteydessä on myös juomavesipiste sekä suihkutilat. Luontokeskuksen kahvila aukeaa kesäkaudeksi toukokuussa.

Lisäksi Luontokeskuksen kahvila palvelee Teijon matkailuvaunualueen käyttäjiä. Tällä camping-alueella Teijon Luontokeskuksen vieressä on tilaa 19 matkailuvaunulle. Matkailuvaunualueelta voit jo varata paikkasi – täällä tapaat muita karavaanareita ja kuulet leirinuotion äärellä tuoreimmat uutiset suoraan tien päältä. Varaa matkailuvaunupaikka vaikka koko kesäksi – Teijon Luontotalolla hoituu peseytyminen ja ruokailutarpeiden hankinta, ja kansallispuistossa riittää nähtävää.

Teijon vuokraamosta välineet vesiaktiviteetteihin

Teijon kansallispuistossa pääset harrastamaan monipuolisesti luontoaktiviteetteja. Teijon Luontokeskuksen vuokraamosta saat vuokralle niin kajakit, kanootit, SUP-laudat ja soutuveneet kuin myös fatbike-pyörät. Fatbike-omatoimivuokraamo palvelee niinäkin aikoina, kun Luontokeskuksen muut palvelut on suljettu.

Matildanjärvi soveltuu rauhalliseen kajakkimelontaan erinomaisesti – järven sääolosuhteet ovat enimmäkseen leppoisat ja rantautumispaikkoja on useita. Järven keskellä sijaitseva Isoholman saari on erityisen hauska retkikohde – saarella on taukopaikka, jonka äärellä istuskellessa ja maisemia katsellessa vierähtää useampikin hetki. Melonta on upea ja myös kuntoa kohottava harrastus, ja kajakilla taitat leppoisasti pidemmätkin melontamatkat.

SUP-laudat saat niin ikään Teijon vuokraamosta. SUP, stand up paddling, on hauska ja suosittu kesälaji, jonka perusteiden opettelemisessa ei kauan kestä. SUP:ssä seistään tai ollaan polvillaan leveän, surffilautaa muistuttavan laudan päällä ja melotaan hiljakseen eteenpäin. Matildanjärven armaat aallot kohtelevat aloittelevaakin suppajaa lempeästi ja järven kuulaat maisemat tarjoavat upeat puitteet tälle trendikkäälle harrastukselle. SUP-laudalla pääsee toki rantavesiä kauemmaksikin – voit myös tehdä vaikka kokopäiväretken suppaillen. Vuokraamon SUP-laudat ovat ilmatäytteisiä ja ne voi tarvittaessa pakata reppuun. Halutessasi voit siis yhdistää suppailun ja patikkaretken – pääset tutustumaan useampaankin Teijon kansallispuiston vesistöön. Varaa riittävästi aikaa ja nauti maisemista – SUP-laudalla matkataan verkkaisesti!

Ja jos melonta ja SUP tuntuvat liian aikaavieviltä tai haastavilta lajeilta, voit myös vuokrata soutuveneen Teijon luontotalolta lyhyitäkin soutusessioita varten. Souturetki on mahtava ja perinteikäs suomalainen kesäaktiviteetti – ota ystävät tai perheenjäsenet mukaan, pakkaa koriin piknik-tarpeet ja suuntaa järvelle. Souturetki on myös erittäin suositeltava aktiviteetti ulkomaisille vieraille – suomalainen järviluonto on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ja herättää vieraissa ihailua. Soutuvene on tietenkin myös erinomainen väline kalastukseen ja sillä pääset narraamaan Matildanjärven suurimmat vonkaleet.

Pyöräretkelle Teijolle

Teijon kansallispuisto on myös pyöräilijän paratiisi. Alueella on paljon hyviä ja monipuolisia pyöräilyreittejä. Lisäksi kansallispuiston rajojen ulkopuolella puiston länsipuolella meren rannalla sijaitsee kolme helposti saavutettavaa ruukkikylää – lue alempaa lisää näistä historiallisesti merkittävistä vierailukohteista.

Fatbikella vierailet kaikissa kolmessa ruukkikylässä saman päivän aikana ja koet vauhdin hurmaa pyörän satulassa. Fatbike on toki omimmillaan maastoajossa, sillä näiden pyörien normaaleja leveämmät renkaat sekä vaihteisto on suunniteltu kivikkoisia reittejä ja epätasaisia ajoalustoja varten.

Natura Vivalla on Teijon Luontokeskuksen vuokraamossa tarjolla fatbikeja toukokuusta lokakuulle – omatoimivuokraamo on ulkoilijoiden käytössä aina silloinkin, kun vuokraamo ei ole avoinna.

Kausikortilla harrastat edullisesti koko kesäkauden

Natura Vivalla on tarjolla Ulkoilijan kausikortti, jolla kaikkien Natura Vivan toimpisteiden ulkoiluvälineet ovat varattavissa ja käytettävissä kiinteään kausihintaan 279 €.  Fatbike-omatoimivuokraamo palvelee Teijolla toukokuusta lokakuulle ja vesiaktiviteetit ovat tarjolla kesäkaudella Teijon Luontokeskuksen vuokraamon aukioloaikojen puitteissa. Kausikortin avulla ulkoilet myös Nuuksiossa, Vuosaaressa, Korpilammella ja useissa omatoimisissa melontapisteissä pääkaupunkiseudulla.

Ulkoilijan kausikortti onkin huippukätevä ja edullinen hankinta aktiiviliikkujalle: yhdellä kiinteällä hinnalla kausikortin lunastaja saa käyttöönsä koko vuokravälinevalikoiman. Varaukset tehdään verkkosivuilla, eikä kausikorttilaisella ole enää tarvetta kalliiden ulkoiluvälineiden omistamiseen. Lisäksi vuokravälineitä käyttäessä ei tarvitse vaivata päätään kalliiden välineiden huollosta tai varastoinnista – Natura Vivan vuokravälineet ovat aina huippukunnossa ja varastossa valmiiksi vuokraajaansa odottamassa.

Ja jos esimerkiksi haluat vain meloa, suppailla tai pyöräillä, tarjolla on myös lajikohtaisia kausikortteja, jotka voit lunastaa jopa Ulkoilijan kausikorttia edullisemmalla hinnalla 229 €. Lisäksi yrityksille ja yhteisöille on tarjolla Ulkoilijan kausikortti (549 €), jolla yrityksen työntekijä saa nauttia luontoliikunnasta Etelä-Suomen kauneimmissa kohteissa. Lue lisää Natura Vivan kausikorteista täältä.

Vaeltamaan Teijon kansallispuistoon

Teijon kansallispuistossa on yhteensä yli 50 kilometriä merkittyjä reittejä. Osa reiteistä on suunniteltu esteettömiksi ja osa soveltuu koko perheen retkille – nämä reitit ovat lyhyehköjä ja helppokulkuisia. Sitä vastoin jotkut reiteistä sisältävät korkeuseroja ja sopivat ennen muuta kokeneemmille patikoijille. Vastaan tulee kallioita, tiheitä metsiä, Teijolle tyypillisiä, eteläisessä Suomessa harvinaisia suoalueita, puroja, järviä ja jokia. Teijolla onkin kaikkea, mitä ulkoilija voi toivoa ja vaellushaasteita on tarjolla niin aloittelijoille kuin kokeneillekin luonnossa liikkujille.

Kansallispuiston monien soiden ylle on rakennettu vaellusreittejä pitkospuille. Lisäksi Teijolla vaelletaan metsäpoluilla ja toisinaan poiketaan kylänraittien varsille. Patikointimaisemat ovatkin erittäin monipuoliset ja viihdyttävät vaativintakin luonnossa liikkujaa. Suopitkospuilla näet harvinaisia kasveja ja metsässä voit törmätä vaikkapa ilveksen jälkiin. Kaikki tyypillisimmät nisäkkäämme viihtyvät Teijolla, ja myös harvinainen liito-orava asustelee alueella.

Saat Natura Vivan Teijon Luontokeskuksesta kartat sekä ohjeet patikkareittien löytämiseksi. Erinomainen ensimmäinen patikkareitti on viiden ja puolen kilometrin mittainen Matildanjärven kierros, joka nimensä mukaisesti kiertää vastapäivään Matildanjärven ympäri. Jotkut reiteistä sijaitsevat kansallispuiston pohjoisosassa, ja niiden läheisyydessä on parkkipaikkoja, joiden kautta näille reiteille pääsee kätevimmin. Lue lisää kaikista Teijon kansallispuiston reiteistä täältä.

Teijon patikkareittien varsilla on laavuja ja tulipaikkoja, ja telttailua kansallispuistossa suositellaankin ennen muuta näiden levähdysalueiden läheisyydessä. Yön yli kestävä patikkareissu Teijolle onkin muistoja luova luontokokemus! Puiston pohjoisosassa Hamarinjärven rannalla on myös isompi varausleirintäalue, joka on usein partioryhmien käytössä.

Aivan kansallispuiston eteläosassa, runsaan puolen kilometrin patikkamatkan päässä Teijon Luontokeskuksesta, sijaitsee Jeturkastin muinaisranta. Tämä pirunpelto koostuu useista sadoista kivilohkareista, jotka ovat jääneet paikoilleen, kun merenpinta laski edellisen jääkauden lopussa noin 8500 vuotta sitten nykyiselle tasolleen. Jeturkastin ranta oli jääkaudella ennen meren laskeutumista osa merenpohjaa, niin kutsuttua Baltian jääjärveä. Maan laskeutuessa jää ja routa ovat muovanneet Jeturkastista upean luonnonnähtävyyden.

Vieraile Teijon ruukkikylissä

Kansallispuiston rajojen ulkopuolella patikka- tai pyöräretken päässä sijaitsee kolme historiallista ruukkikylää: eteläisin ja lähimpänä Teijon Luontokeskusta sijaitseva Mathildedal, kansallispuiston keskikohdan korkeudella sijaitseva Teijo sekä pohjoisin ja pienin Kirjakkala.

Teijon alueen rautaruukkiteollisuuden historia vie 1600-luvun loppupuolelle, kun Teijon ja Kirjakkalan kylien kohdille perustettiin alueen ensimmäiset rautaruukit. Teijon kylässä, joka on kolmesta ruukkikylästä asukasluvultaan suurin, on yhä toiminnassa näiden tehtaiden perillisiä, ja jokaisessa kolmessa kylässä on säilynyt rakennelmia ja perustuksia jopa 1600-luvulta.

Alueen ruukkikylissä on paljon nähtävää ja koettavaa. Kirjakkalassa voit yöpyä 1800-luvulta peräisin olevissa ruukkirakennuksissa, ja Mathildedalissa voit katsella vierasvenesataman vilskettä tai kierrellä käsityöpajoissa. Teijon kylällä sijaitseva kirkko on pinta-alaltaan Suomen pienin kivikirkko. Se on rakennettu Teijon kartanon maille, jonka rokokoo-arkkitehtuuria edustava päärakennus on peräisin 1770-luvulta. Kartanon maille on myös aikoinaan istutettu vieraslajeja, esimerkiksi alppiruusuja, pyökkejä ja douglaskuusia. Nämä kasvit viihtyvät ilmastoltaan Manner-Euroopan pohjoisrajalla sijaitsevassa Teijolla hyvin, ja kartanon alueella kävellessään voikin kuvitella olevansa Keski-Euroopassa. Näitä voit ihastella Totin luontopolulla.

Jokainen alueen kylä on myös eläväinen kesäpaikka. Vieraile pienyrittäjien liikkeissä, syö ja juo krouveissa ja panimoravintoloissa ja kuuntele elävää musiikkia pubeissa ja esiintymislavoilla. Kaikki kolme kylää sijaitsevat Teijonselän merialueen rannalla saman kantatien varressa, ja etelästä pohjoiseen Mathildedalin ja Kirjakkalan välinen etäisyys on noin seitsemän kilometriä.

Kalastamaan Teijon kansallispuistoon

Teijon kansallispuisto tarjoaa monenlaisia kalastusmahdollisuuksia. Alueen järviin on istutettu aikanaan monia harvinaisia kalalajeja, muun muassa ankeriaita. Nykyään istutuskaloista tärkein on kirjolohi, jota istutetaan kausiluontoisesti Matildanjärveen. Lisäksi rapu viihtyy hyvin Teijon alueen puhtaissa järvissä.

Matildanjärvi on Metsähallituksen erityiskalastuskohde, ja kaikkeen kalastamiseen, myös onkimiseen ja pilkkimiseen, Matildanjärvellä vaaditaan erillinen kalastuslupa. Tämän luvan sekä kaikki muut tarvittavat kalastusluvat voit ostaa Natura Vivan Teijon Luontokeskuksesta. On huomionarvoista, että Matildanjärven länsireuna on kalanistutusaluetta ja näin siellä pätee aina kalastuskielto.

Alueen muilla järvillä pätee normaali kalastusoikeus: mato-ongella ja pilkillä kalastaminen on sallittu ilman erillistä lupaa, viehekalastukseen tarvitaan lupa. Teijon kansallispuiston alueella on Matildanjärven lisäksi neljä muutakin järveä: Matildanjärven viereinen Puolakkajärvi, ylempänä keskellä puistoa sijaitseva Sahajärvi sekä puiston pohjoisosassa sijaitseva Hamarinjärvi, joka on kansallispuiston järvistä suurin ja jylhin. Sen vieressä sijaitsee pienempi Likojärvi.

Ruukkikylien edustalla sijaitseva Teijonselän merialue on niin ikään hieno kalavesi, josta nousee Suomenlahden tyypillisiä kalalajeja. Teijonselän alapuolella vesistö muuttuu Hummelsfjärden-kanavaksi, jonka eteläpuolelta aukeaa Saaristomeri.

Hoida luvat kuntoon Teijon Luontotalolla ja lähde ikimuistoiselle kalaretkelle Teijolle. Kalastus Matildanjärvellä onnistuu myös soutuveneestä, jonka voit vuokrata Luontokeskuksesta. Lue lisää kalastuksesta Matildanjärvellä täältä.

Näin löydät Teijon kansallispuistoon

Teijon kansallispuisto sijaitsee Salon kaupungin eteläpuolella, noin 20 kilometrin päässä Salon keskustasta. Teijon kansallispuiston etäisyys Helsingistä on noin 140 kilometriä ja Turusta 80 kilometriä. Paras ajoreitti kulkee E18-moottoritietä Salon liittymästä Salon ohi ja kantatielle 1824. Myös Perniön kautta pääsee perille, tällöin Perniöstä lähdetään länteen tietä 183.

Julkinen bussiliikenne Teijolle kulkee harvoilla vuoroväleillä. Bussit lähtevät Salosta, missä on myös Helsinki-Turku-junaradan asema. Katso tarkemmat aikataulut täältä.

Teijon Luontokeskus sijaitsee osoiteessa Matildanjärventie 84, 25660 Mathildedal (Salo).

Yhteystiedot
Natura Viva
+358 10 292 4032
Matildanjärventie 84, 25660 Matilda
https://www.naturaviva.fi/fi/teijonkansallispuisto
https://www.facebook.com/NaturaViva
https://www.instagram.com/naturavivafinland