Hyppää sisältöön

Sankarihauta-alue

Sairaalantie 5, Salo

Uskelan kirkkomaalla sijaitsee useita muistomerkkejä. Sankarihauta-alueen on suunnitellut professori, arkkitehti Aulis Blomstedt (1906-1979). Se vihittiin käyttöön vuonna 1953. Se koostuu 1440-luvulta peräisin olevan Pyhän Annan kappelin kellotapulin alaosasta, jonka päälle on pystytetty pronssiristi Elämänlankaköynnöksineen.

Aulis Blomstedt toimi Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin professorina vuosina 1958-1966. Hän oli Suomen sodanjälkeisen arkkitehtuurin keskeisiä vaikuttajia. Kansainvälisesti tunnustettuna teoreetikkona hän tutki lähinnä arkkitehtuurin suhdeoppia ja mittajärjestelmiä.

Tapulin sisällä on kuvanveistäjä Sakari Tohkan (1911-1958) pronssinen kirkonkello, jossa on korkokuvana Goethen Faustin säkeet: Yksin jää et kussa lietkin / sillä sinut tuntenemme / käymään tummat tuonen tietkin / sua saattaa sydämemme. Sakari Tohka opiskeli Taideteollisuuskeskuskoulussa 1931 ja jatkoi opintojaan Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1932-34. Hän oli perustamassa oppositiohenkistä Lokakuun ryhmää ja kuului Suomen kuvataiteilijoiden liittoon. Myös Mäntän sankaripatsas on Tohkan käsialaa.

Yhteystiedot
Sairaalantie 5, Salo