Hyppää sisältöön

Nakolinnan polku

Meriniitynkatu 37
Nakolinnasta peltomaisema Halikkoon päin
Nakolinnan polulla
Nakolinnan polulla kaksi poikaa katsoo joutsen-merkkiä
Nakolinnnan polulla

Nakolinnan kartta (pdf)  (401,59 Kt)

Lähtö

Nakolinnan polku alkaa Meriniitynkadulta kääntyvän pyörätien varrelta (lähtöpaikan koordinaatit ovat P 60° 23,297′ ja I 23° 5,895′). Polku erkanee pyörätieltä kiertäen Varesvuoren myötäpäivään palaten takaisin lähtöpaikalle. Mäen päälle voi nousta autolla pyörätietä pitkin ja jättää auton Nakolinnan pihassa olevalle pienelle P-alueelle. P-alueen koordinaatit ovat P 60° 23,406′ ja I 23° 6,009′

Opastus

Meriniitynkadulta lähtevän pyörätien alkupäässä on opasviitta Nakolinnaan.
Polun lähtöpisteessä on opastaulu polun reitistä. Reitti on merkitty maastoon kyhmyjoutsensymbolein, joissa on myös luontopolun varren nähtävyyksien numerot. Polusta on myös olemassa opas, joka esittelee Nakolinnan kulttuurihistoriallista antia, mm. ns. Halikon aarteen löytöpaikkana.

Reitti

Polku kulkee polkuverkkoa ja pyöräteitä pitkin myötäpäivään Varesvuoren ympäri esitellen eri nähtävyyksien kautta Nakolinnan kallioalueen monipuolista luontoa. Polun pituus on noin 2 kilometriä ja sen kiertämiseen menee noin tunti. Polku on helppokulkuinen ja sopii kaikenikäisille, mutta ei sovi liikkumisrajoitteisille henkilöille, sillä polulla on jonkin verran juuria ja kiviä. Polun varrelle on merkitty erilaisia luonnon nähtävyyksiä kuten lehtikuusimetsä ja suurruohoniitty. Ihmistoiminnan merkit ovat polulla nähtävissä mm. kasvillisuudessa. Kohteen käyttö rajoittuu sulan maan aikaan, sillä kohteessa ei ole talvikunnossapitoa.

Ohjeet

Valtatien 110 varren kaukoliikenteen linja-autopysäkeiltä on matkaa luontopolulle noin 200 metriä. Luontopolulle soveltuvat perusjalkineet. Reitin voi kulkea kävellen tai maastopyörällä.
Kuljeta mahdolliset roskasi mukanasi takaisin kotiin. Luontoon heitetyt roskat ovat hengenvaarallisia alueen linnuille ja muille eläimille. Tulenteko on ehdottomasti kielletty!

Hätätilanteessa soita 112 (P-alueen koordinaatit ovat P 60° 23,406′ ja I 23° 6,009′).
Ilmoita kuka olet, missä olet (tarkka osoite ja kunta) ja mitä on tapahtunut. Pyydä apua muilta liikkujilta ja ole paikalla ammattiavun tuloon saakka. Opasta auttajat paikalle. Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu.

Nakolinnan laiduinalue

Nakolinnan alue peruskunnostettiin talvella 2022-2023 Tapion koordinoimassa Pölyttäjälinna-hankkeessa. Kunta-Helmi- erityisavustuksella peruskunnostuksen jälkeiset laajamittaiset hoitotoimet päästään aloittamaan keväällä 2023. Laidunnus täydentää tehtyä työtä, kun myös umpeen kasvamassa olevat kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet saadaan nyt hoidon piiriin.

Rakennettu laidunalue on noin 9 hehtaaria ja aitalinjaa on rakennettu 2,5 kilometriä. Alue on jaettu kahteen lohkoon, ylä- ja alalaitumeen, joista vain toista laidunnetaan kerrallaan. Laidunnus on jaksottaista, eli lampaat laiduntavat alueella alku- ja loppukesästä. Laidunalueella on yhteensä 8 itsestään sulkeutuvaa painovoimaporttia, joiden kautta on edelleen pääsy alueen poluille. Pyörätie on edelleen ympäri vuoden kaikkien kulkijoiden käytettävissä.

Alueella liikkuessasi sulje portit perässäsi ja seuraa alueen ohjetaulujen ohjeita. Älä syötä tai häiritse laiduntavia eläimiä. Älä roskaa. Koirat on pidettävä ehdottomasti laidunalueen ulkopuolella laidunkauden ajan toukokuusta syyskuun loppuun.

Salon retkeilykohteet
Yhteystiedot
Salon kaupunki, ympäristönsuojelu