Hyppää sisältöön

Rannikkoreitti – pyöräretkeilyreitti

Reitti alkaa Salon keskustasta

Pyörämatkailu on entistä suositumpaa ja pyöräilijöiden määrä Rannikkoreitillä kasvaa vuosi vuodelta. Merellinen Rannikkoreitti-pyöräretkeilyreitti lähtee Salosta ja jatkuu Teijon kansallispuiston maisemiin kolmen ruukkikylän – Kirjakkalan, Teijon ja Mathildedalin – kautta.

Reitti jatkuu Strömman kanavan kautta Kemiönsaarille Kasnäsiin asti. Kasnäsista voit jatkaa lautalla ulkosaaristoon Rosalaan ja Hiittisten kyliin tai vierailla Högsaran saarella. Matkaa voi jatkaa myös Örön linnakesaarelle, jossa voit liikkua pyörällä. Kasnäsista voi siirtyä myös meriteitse Hankoon, Suomen eteläisimpään kärkeen. Hangosta voi jatkaa polkien Tammisaareen. Tammisaaresta voi ottaa suunnan pohjoiseen ja sitä kautta tulla takaisin Saloon. Koko reitillä on pituutta noin 200 km.

Salo – Teijon kansallispuisto

Kirjakkalan Ruukkikylä on Teijon kansallispuiston retkiverkostojen ääressä kahden järven ja meren tuntumassa. Ruukkialueen 1800-luvulta peräisin olevat hirsirakennukset on kunnostettu alkuperäiseen ulkoasuunsa. Kirjakkalassa olevan Hamarinjärven padon lisäksi reitiltä löytyy myös myös Sahajärven ja Matildanjärven padot, jotka ovat peräisin vuodelta 1688.

Idyllisessä Teijon ruukkikylässä yhdistyvät monimuotoinen luonnonkauneus Teijon kartanon ja kirkon kulttuurihistorialliseen perintöön. Teijon Ruukkikylällä on mahdollisuus tankata itsensä kahvilassa, ravintolassa tai vaikka ostaa eväitä kyläkaupasta.

Mathildedalin Ruukkikylässä jätä pyörät parkkiin ja nauti artesaanikylän tunnelmasta. Kylä kätkee sisälleen kyläidylliä kauneimmillaan – punamultataloja, ruukkirakennuksia, historiaa, puoteja, uniikkeja makuelämyksiä, käsityöläistuotteita, kulttuuria ja elämää.

Teijon kansallispuistoon kannattaa varata päivä poluilla patikoimiseen, ja rengasreiteissä riittää valinnanvaraa. Kansallispuistossa voi tehdä myös melonta- tai souturetken järville, mikäli mielii vesille.

Rannikkoreitti on laajentunut myös merelliseen Särkisaloon, missä voit nauttia useiden idyllisten kesäkahviloiden tunnelmasta.

Suunnittele reitti

Rannikkoreitin alkuun pääsee erinomaisesti julkisilla. Lastaa pyörä varusteineen junaan ja aloita retki Salosta, Tammisaaresta tai Hangosta. Pääset toki reitin varrelle myös bussilla tai omalla autolla.

Oma pyöräkään ei ole ehdoton. Voit kätevästi vuokrata pyörän reitin varrelta, jossa sijaitsee useita polkupyörävuokraamoja. Voit vuokrata pyörän yhdestä pisteestä ja palauttaa seuraavaan – näin voit halutessasi matkata osan etapeista vaikka bussilla, kävellen tai jollakin muulla kulkuneuvolla. Pyöränvuokrauspisteitä löytyy Salosta keskustasta, Mathildedalin ruukkikylästä sekä Särkisalosta.

Reitti on kohtalaisen helppo, suhteellisen turvallinen ja sopii liikuntaa jonkin verran harrastavalle. Reitti on pääosin kumpuilevaa ja suhteellisen tasaista maastoa. Matka soveltuu parhaiten aikuisille ja nuorille. Pyöräilyreitti kulkee pääosin jo olemassa olevia kevyen liikenteen väyliä, yleisiä ja yksityisteitä, metsäteitä ja kunnostettuja polkuja pitkin. Reitin yleisen tien osuuksilla on syytä noudattaa varovaisuutta. Päivämatkojen pituuksia on helppo varioida ja reitin kiertosuunta on vapaa, siksi reittiä voivat hyödyntää myös lapsiperheet.

Rannikkoreitistä on painettu maksuton kartta, josta löytyvät niin reitin varrelle sijoittuvat nähtävyydet, majoituspaikat kuin muutkin pyöräilijän tarpeelliset palvelut. Tilaa kartta, hyppää pyörän selkään ja polje Salosta saaristoon.

 

Rannikkoreitti.fi
Päivitetty 28.3.2022
Yhteystiedot
Rannikkoreitti - pyöräretkeilyreitti
https://www.rannikkoreitti.fi