Hyppää sisältöön

Kiikalan kotiseutumuseo

Porvarinpolku 10, Kiikala
Kohde on huomioinut osittain saavutettavuuden.
Punainen piharakennus, ovi, puiset portaa.
Piha, punaisia rakennuksia, puita. Kesä.
Vanhan kaupan esineitä, pakasteallas jäätelölle.
Kuva vanhan rakennuksen keittiöstä, pöytä, keittiöesineitä.

Rakennuksia eri puolilta Kiikalaa

Avoinna 4.6 – 27.8. 2023

sunnuntaisin klo 12-15

Vapaa pääsy

Kiikalan tunnelmallinen museoalue koostuu seitsemästä rakennuksesta, jotka on tuotu nykyisille sijoilleen eri puolilta Kiikalaa. Vuonna 1963 alueelle siirrettiin 1800-luvun aitta Satakoskelta. Tämän jälkeen museoalueelle tuotiin savusauna Tervakankareelta, paja Kruusilasta, Rasilan torppa Kierikan talosta Peltolasta sekä riihi ja liiteri kirkonkylästä. Sipilän sotilasvirkatalo Peltolasta siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1994. Se on 1800-luvun parituparakennus.

Kokoelma Johanneslundin lasiesineitä

Kiikalan kotiseutumuseossa on 1900 esineen kokoelma. Museossa pääsee tutustumaan erityisesti kotitalous-, meijeri-, kauppa- ja apteekkiesineistöön. Nähtävillä on myös Johanneslundin lasitehtaan esineitä, kulkuvälineitä ja huonekaluja.

Kiikalan kunta alkoi suunnitella museon perustamista vuonna 1959. Tuolloin kunta valitsi museotoimikunnan, joka kulki vuodesta 1961 lähtien nimellä kotiseutulautakunta. Sen tehtävänä oli perustaa museo. Nykyinen museoalueen tontti hankittiin vuonna 1961. Alueella ollut järvenkuivaustyömaan parakki otettiin museoesineistön sijoituspaikaksi vuonna 1962. Tuolloin aloitettiin myös järjestelmällinen esineiden keruu.

 

Yhteystiedot
Anna Väänänen
02 778 4883
Salon historiallinen museo SAMU
Mariankatu 14, Salo
https://salomus.fi/nae-ja-koe/kiikalan-kotiseutumuseo/