Hyppää sisältöön

Jarkko Roth, Fjalar Nordellin muistomerkki, 1996

Valtatie 138, Salo

Fjalar Nordell ja Lauri Koskinen perustivat vuonna 1928 Nordell & Koskinen yrityksen, joka autokaupan ohella valmisti ja myi radioita. Salora -vastaanottimen nimi siirtyi yrityksen nimeksi 1940-luvulla. Television jälkeen yhtiön suosituksi tuotteeksi tulivat radiopuhelimet. Kulutuselektroniikkaa valmistava Nokia on Saloran elektroniikkaperinteen jatke. Nordell syntyi 1903 Eurajoella, muutti 1910 Halikkoon ja kuoli vuonna 1976.

Entisen Saloran työntekijät perustivat 1994 kansalaisvaltuuskunnan, jonka tehtävänä oli pystyttää Fjalar Nordellille muistomerkki. Salolaisilta liikeyrityksiltä, säätiöiltä ja yksityishenkilöiltä saatiin lahjoituksia niin paljon, että rahaa jäi jopa yli. Teos tilattiin kuvanveistäjä Jarkko Rothilta. Taivassalon punaisesta graniitista tehty muistomerkki on sijoitettu graniittimurskeesta rakennetulle kymmenmetriselle ympyräkehälle. 24 tonnia painavassa muistokivessä on Fjalar Nordellin profiili, joka suuntautuu hänen omia teollisuuslaitoksiaan kohti. Fjalar Nordellin muistomerkki paljastettiin 24.7.1996 St Anthonyn puistossa, kaksikymmentä vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Turun piirustuskoulussa opiskellut Jarkko Roth (1943-) on kotoisin Vehmaan kivipitäjästä. Hän veistää itse teoksensa kivestä. Turussa Aurajoen rannassa on hänen teoksensa Suojattu kasvu (1985). Roth kuuluu Suomen Kuvanveistäjäliittoon.

Yhteystiedot
Valtatie 138, Salo