Hyppää sisältöön

Ben Renvall, Radion hengetär, 1956

Turuntie 8, Salo

Osoitteeseen Turuntie 8 rakennettiin vuonna 1955 uusi liikerakennus. Seuraavana vuonna talon ulko-oven yläpuolella paljastettiin Salon ensimmäinen katukuvassa näkyvä reliefi, Ben Renvallin Radion hengetär. Tontilla sijaitsi aiemmin Kirstilän talo, jossa valmistettiin Saloran radioita vuosina 1929-52. Tämän jälkeen Saloran radioiden valmistus siirtyi Annankadulle uuteen tehdasrakennukseen, mutta Saloran hallinto jäi edelleen Turuntielle.

Ben Renvall syntyi Suomusjärvellä 1903 ja kuoli Helsingissä 1979. Renvall solmi ensimmäisen avioliittonsa kuvanveistäjä Essi Renvallin (1911-1979) kanssa ja avioitui uudelleen taidemaalari Pirkko Lanton (1926-2008) kanssa. Askolassa asuva kuvanveistäjä Tuomas Renvall on Ben Renvallin poika.

Ben Renvall opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Viktor Malmbergin johdolla (1927-1932) ja työskenteli kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen ateljeessa 1930-luvun taitteessa. Renvall työsti kansanomaisia aiheita toisin kuin Aaltonen, joka piti monumentaalisista mittasuhteista ja klassisista aiheista. Tällä kaudella Renvallin työt olivat rehevän ilottelevia ja humoristisia puu- ja saviveistoksia. Seuraavalla vuosikymmenellä hän veisti enimmäkseen alastonmalleja ja muotokuvia kipsiin.

Renvall sai suomalaiset kuvanveistäjät kiinnostumaan intiimeistä aiheista, pienehköstä mittakaavasta ja pinnan luomista graafisista mahdollisuuksista. Valutekniikan hallitseminen ja ihmisfiguurit olivat tärkeitä kuvanveistossa 1940-luvulla. Ben Renvall oli Suomen taideakatemian kuvanveiston opettaja 1941-53.

Yhteystiedot
Turuntie 8, Salo